sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

onko mitään suloisempaa kuin koiranpennut?

no ei tule kyllä mieleen, katsokaa nyt <3


Puupit ovat jo 3 viikkoa.

Isoin painaa reilu 1300g (Ohituskaistalla) ja pienin (Ota mut kiinni) 970g ja muut aika lailla kilon. Pienempiä ovat siis kuin esim. viime pennut tuon ikäisinä.

Ulkoiltu on vähän joka päivä ja haisteltu maailmaa pentulaatikon ulkopuolelta. Pienet hampaat tuntuu vasta vähän, joten kiinteää ruokaa ei olla vielä maisteltu. Kaikki aikanaan :)


Kiki on innokas hoitotäti, Tuittu aikoo ilmeisesti opettaa pennut jo hyvissä ajoin juoksemaan hepulilaukkaa käpy suussa ympäri takapihaa..Ihan vielä ei lähde :) Laumaan liittyi myös perjantaina herra Dukkis. Se on kohteliaan välinpitämätön pentuja kohtaan, käynyt haistelemassa ja ihmettelemässä ja lähtenyt omiin puuhiin.

Elsa on lenkkeillyt jo 1,5 vkoa normaalisti muiden mukana. Tänäänkin käytiin parituntinen (reilu 10km) talsimassa pitkin Utran metsiä. Ei vaan voi olla sisällä kun on niin nätti ja lämmin ilma! Onhan Elsa ollu jo juoksulenkilläkin kun ei vaan suostunut jäämään kotiin.. Koirahan tällaiset tietty päättää ;)

K.Koukussa

Neitosen oikea silmä taitaa olla kokonaan sininen, kuinka hieno! (K.kulje mun kanssa)

Merlepojalla on tommoset mustat viikset :) (K.Liian viilee)

Herra ISO (K.Ohituskaistalla)

Pikkupojasta tulee kyllä söpö <3 Korvat taitaa olla kohtuullisen ilmavaa mallia... (K.Ota mut kiinni)



maanantai 21. huhtikuuta 2014

pentukuvia

Pennut kävivät ulkoilemassa muutaman minuutin kun oli niin lämmin eikä terassille käynyt tuuli. Samalla oli hyvä mahdollisuus napsia kuvia näistä 16 vuorokautta vanhoista karvapalloista.

Erilaisia ryhmäkuvausharjoituksia. Kuinka vaikeaa on saada 5 reilu 2-viikkoista pysymään paikoillaan?? Eiväthän ne juuri edes liiku..eivätpä..Vastaus on; yllättävän vaikeaa.






 Pikkupoika, eli Kivasti Ota mut kiinni


Ja isopoika, eli Kivasti Ohituskaistalla


K. Koukussa taitaa saada sinistä silmiinsä :)



Tyttö, eli Kivasti kulje mun kanssa söpöilee :)



Ota mut kiinni ja Koukussa



Liian Viilee



sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

14 vrk

Pennut ovat ehtineet jo kaksiviikkoisiksi. Maailma on avartunut ainakin teoreettisesti silmien avautumisen myötä. Silmät aukesi kaikilta siinä 11vrk tienoilla. Nyt laatikossa jo vipelletään aikalailla reippaasti! Herra ISO (K. Ohituskaistalla) on joukon ensimmäinen vähän kaikessa, kävelemisessä, silmien avaamisessa ja myös painossa. Siinä missä muut painavat 800g tienoilla, herra ISO painaa kilon. Toki sillä on ollut reilusti etumatkaa jo syntymästä saakka.
 
Tässäpä kaksiviikkoispotretit.
 
 
K.Koukussa


Nättipoika, K.Liian Viilee

Neiti äänekäs, K.Kulje mun kanssa

Herra ISO, K.Ohituskaistalla

söpö pikkupoika, K.Ota mut kiinni
Olin tänään ja olen huomenna töissä agilitykisoissa. Siinähän se pääsiäinen meneekin kun yöt (4) on vielä töissä.. Olisihan tuo vähän poltellut radalle =) Pitäisi saada itseä niskasta kii ja viilata puudeli kisakuntoon, ne kepit ja se keinu.. Pentujen tulon myötä aksaharkat ovat jääneet varsin vähiin, mutta eiköhän tästä taas aktivoiduta!

Muut koirat ovat päässeet jo viikon katselemaan (muttei koskemaan) pentuja ja homma on Elsalle täysin ok. Toivoa sopii että sekä Kiki että Tuittu ovat pennuille mukavia leikkitätejä muutaman viikon päästä, ainakin kiinnostus pentuja kohtaan on kova. Mikäli vanhan kaavan mukaan mennään, Elsa on enemmän se kuria ja järjestystä pitävä ÄITI eikä se kaverimamma. Viimeksi Kiki oli ihan super-nanny, tosin aikalailla pentuhan se oli itsekin vielä.

Se On-pennut ehtivät täyttää jo 3v pari päivää sitten, onnea! :) Pila aloitti eilen kisauransa agilityssä vauhdikkailla (ja äänekkäillä:) radoilla ja tuloksilla HYL ja 10 (kielto + rima). Ei pöllömpää, asenne oli erittäin kohdallaan!

lauantai 12. huhtikuuta 2014

Pennut viikon!

Pentuset ovat tänään viikon vanhoja. Ihan eivät ehdi tälle vuorokautta tuplaamaan painoaan, mutta eiköhän jo huomenna :) Kaikki on sujunut tähän saakka hyvin, pennut ovat virkeitä, ahneita ja edellisiin verrattuna ihanan hiljaisia. Elsa on toipunut hyvin ja hoitaa pentunsa tunnollisesti. Muu lauma on käynyt pentuhuoneen ovella ihmettelemässä, Tuittu on melkeinpä muuttanut majansa siihen ovelle. Hirveästi se haluaisi tutustumaan pentuihin ja on kovasti huolissaan, jos ne ääntelee. Ehkäpä Tuitusta tulee niille hyvä leikkitäti :)

Pennuilla on jo nimetkin. Teemaa mietin pitkään ja hartaasti, miten saisin sen jotenkin olemaan yhteydessä jompaan kumpaan vanhempaan. No ei onnistunut oikein.. Biisien nimistä saa hauskoja nimiä, mutta miten valita artisti?
No, lopulta monen mutkan kautta homma meni niin, että C niin kuin Celo ja niin kuin Cheek :D Kyseessä ei ole valitettavasti mikään suosikkiartistini, mutta onhan herra toki tälle aikaa kovin ajankohtainen tyyppi!

Siispä tässä esittäytyvät Kivasti Keekit, JOU!

Minkä muun nimen voit valita biisilistasta pojalle, jolla on pieni häntämutka? "Mutkis" on tästä lähtien "Kivasti Koukussa"



Tyttö sai nimekseen "Kivasti Kulje mun kanssa"



Merlepoika on sävyltään vaalein ja tunnetaan tästä eteenpäin nimellä "Kivasti Liian viilee"



Mustien poikien nimien suhteen piti miettiä hetki enemmän. Iso poika jyrää massallaan ja saikin siitä hyvästä nimen "Kivasti Ohituskaistalla" 



Pikkupoika on pentulaatikon vikkelin ja se sai nimen "Kivasti Ota mut kiinni"

Painot viikon iässä, suluissa syntymäpaino:
K.Liian viilee: 505g (290g)
K.Koukussa:494g (270g)
K.Ohituskaistalla: 647g (390g)
K.Ota mut kiinni: 487g (270g)
K.Kulje mun kanssa: 491g (270g)

Pentujuttujen lomasta mainittakoon, että jokunen viikko sitten Roikki (Tottakai se on Severi Suhonen) tokoili hienon ALO1-tuloksen pistein 190 ja KP!

Sulo (Tottakai se on Sulo Vilen) on jatkanut hakuilua ja Hyvinkään käyttökoirat palkisi ohjaaja Arin vuoden 2013  "Paras aloitteleva ohjaaja" - palkinnolla. Kuulemma innokkaalla Sulolla on ollut tassunsa pelissä :)


sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

pentuja, pentuja!

Olin mittaillut Elsan lämpöjä ahkerasti koko alkuviikon, oikeastaan aloitin sen jo viikonloppuna. Lopetin keskiviikkoaamuna yövuorot, joten oli ihan kiva tietää missä mennään. 60vrk oli toki vasta eilen, mutta keinosiemennys progelle 18 ottaa kyllä kantoajasta pois päivän - kaksi ja edelliset synnytykset Elsalla oli vrk 60 ja 62.

Käytiin keskiviikkona röntgenissä ja nähtiin varmuudella 4 pentua. Tosin epäilyksen varaa vähän jäi. Lähinnä tuo röntgen tehtiin siksi, että tiedettäisiin missä asennossa pennut ovat tulossa. Ei muuten lohduttanut, että kaksi ensimmäistä oli tulossa perätilassa=/


Lämpökäyrä näytti tältä:


Lämmöt laskivat siis pe päivällä ja lähtivät nousuun illalla. Avautumisvaihetta kesti koko yön, Elsa petaili, läähätti ja oli levoton. Nukuin ehkä yhteensä 3h koko yön aikana ja aamulla heräsin eläinlääkäriltä tulevaan viestiin "miten menee?" Tuota sanon jo hyväksi palveluksi :)

No, vähän viestittelyn jälkeen 9.15 meni ensimmäinen - ja 9.30 toinen, isompi setti sikiövettä. Kymmenen maissa alkoivat ponnistukset. Pentua ei alkanut kuulua tuntiin, Elsa kyllä ponnisteli, joskaan ei ihan hirveän tiheään ja sain sille lisää ponnistuksia stimuloitua, mutta pentua ei kuulunut. Soitin eläinlääkärille ja sovimme treffit 12.30 klinikalle jos pentua ei kuulu.

Ja niinhän sitä taas päädyttiin sektioon. Viimeksi poltot lakkasivat ensimmäisenä olevan kuolleen pennun vuoksi (jälkikäteen koko synnytyksessä ei ollut näin selkeää avautumisvaihetta, joka nyt saattoi olla näin pitkä perätilassa olevan pennun vuoksi) ja nyt pentua ei poltoista huolimatta kuulunut. Harmi, koska kaikki edellytykset synnytyksen onnistumiseen normaalisti olivat ja synnytys eteni tuohon saakka hyvin.

No, röntgen paljasti kaksi asiaa. Ensimmäinen, että pentu aikoo maailmaan häntä edellä (virhetarjonta) ja jalat väärässä asennossa. Toinen asia yllätti enemmän; kyllä niitä kakruja on 5!

kännykkäkuva tietokoneen näytöltä, mutta virhetarjonta näkyy selvästi

Jotenkin surkuhupaisaa oli pentuja kanniskellessa todeta "uros", "taas uros!", "tääkin on uros".. No, oli siellä neljän veljeksen seassa yksi narttukin! Elsalla on kolmet pennut, jokaisessa pentueessa on ollut vain yksi narttu, ekassa 3 urosta, toisessa myös 3 (oikeasti siis 4) ja nyt 4. Semmoista se on! Tietenkin narttukoteja olisi ollut vaikka muille jakaa, mutta elämä on. Onneksi kaikille se narttu ei ollutkaan ihan ehdottomuus :) Uroksien suhteen tilanne on vielä vähän avoin, mutta meille EI ole jäämässä pentua, todettakoon se tässä ja nyt :D

Saaliina siis iso musta uros, pieni musta uros, vaalea merle uros, tummempi merle uros (jolla valitettavasti on hännänpäässä pieni mutka) ja merle narttu. Isoa mustaa urosta lukuunottamatta kaikki olivat 270-290g syntyessään, joten todella pieniä lyhykarvapennuiksi.

Tyytyminen on nyt vain kännykkäkuviin.



Jos todennäköisyydet sai heittää romukoppaan sukupuolten suhteen, oli värijakaumakin ihan jännä. Todennäköisyydet olivat:
37,5% musta
37,5% merle
12,5% fawn (tai periaatteessa brindle)
12,5% fawnmerle (tai se brindlemerle)
Mukavaa, että kaikki sattuvat olemaan sallitun värisiä, mutta fawnmerlekin on vain väri.

Harvinaisen hiljaisia pentuja, lienevät siis ihan tyytyväisiä! Se On- pennut olivat harvinaisen äänekkäitä, eikä niitä hiljaiseksi taida voida sanoa vieläkään ;)

Elsi voi hyvin ja hoitaa pennut tunnollisesti. Peukut pystyyn, että kaikki sujuu hyvin jatkossakin!

Kiitos eläinlääkäri Martina ja kiitos avusta Katri :)