sunnuntai 27. toukokuuta 2012

kuvapläjäys

Käväistiin Liperissä miun vanhemmilla. Koirilla oli kovin kuuma, joten rantaan kävi tie!

Koira, joka rakastaa juoksemista!


Dukkiduun tyylinnäyte ;)

Näin napataan pallo!



Aikomus puhaltaa kuplia??




"hitto, muut on tuolla kaukana!"




                                                                "Minä kans!!"




Birk tuli leikkimään Tuitun kanssa päivällä. Olipa hauskaa!
 Kyllä me juostiinkin!




ja painittiin!





 Ja pureskeltiin toisiamme :)



Kunnes "iso paha susi" nimeltä Kiva avasi takapihan portin ja keskeytti leikit...

..mut me jatkettiin kyllä!
 


Leikittiin välillä pallollakin

..kunnes tuli hirvee hiki!
 ..ja väsy!



 Olikin hyvä ottaa nokoset mamman tänään tekemällä pedillä :)



lauantai 26. toukokuuta 2012

oltiin näyttelyssä!

ihan oikeesti :) ja parin viikon päästä on seuraava. Hurjaa!Milenalle kiitos kuvista :)

Joensuussa oltiin siis kansallisessa näyttelyssä. Kiva oli ainut lyhytkarva ja dukkiksen kaverina oli tämä pitkäkarvanarttu. Tuomarina Maret Kärdi virosta. Uskalsin odottaa mittausta ja vähän maalailin jo mieleeni ajatusta hylätystä, koska dukkishan on liian iso (49cm korkea). Vaan hyvin meillä meni!

Kiva aloitti ja esiintyi kuumuudessa miun mielestä laiskasti kuin lahna. Perässä sitä sai hilata siellä juoksuosuudellakin, kun vertaa sen normaalioloon. 

Todistettavasti  se kyllä on juossut myös niin lähellä ettei ole tarvinnut perässä kiskoa =)

Kiva seisoo vinksallaan joka suuntaan

Tuomari halusi kopeloida pyrrit pöydällä, joten ensikokemus tuli miun koirilla siihenkin. Kiksi antoi kopeloida nätisti, kuinkas muuten, huomionkipeä Torvi kun on :)
Arvostelu kuului näin:

Oikeantyyppinen 21kk ikäinen nuori narttu, jolla hyvät mittasuhteet. Erinomaiset etu- ja takakulmaukset, tiiviit käpälät. Takaraajoissa solokannukset. Tummasilmäinen pää, oikea purenta. Hieman pyöreä kallo-osa, liikkuvaiset korvat. Erinomainen pigmentti. Rungonmyötäinen karvapeite. Liikkeessä reippaasti lantion päälle nouseva häntä. Pirteä olemus, reippaat liikkeet.

Tuomarisihteeri heilautti punaisen lapun lisäksi vaalanpunaista, joten saaliiksi tuli ERI, SA, AVOK1, PN1, ROP, SERT.
Joten pitää kai sitä hilata joskus talvella vielä pariin näyttelyyn onnea koettamaan...

Dukkiduu oli vuorossa heti seuraavana. Maalaistollo Dukkis yllätti ja oli pöydällä tosi reipas! Ja ylipäätään näyttelypaikalla oleilu sujui tosi hyvin. Tuomarin antoi kopeloida oikein nätisti :)

joku hirttää dukkiksen!

Arvostelu kuului näin:

2,5v tänään kovin niukassa turkissa oleva uros. Hieman pehmyt peitinkarva, aavistuksen pitkänomaiset mittasuhteet. Hyvät kulmaukset. Hyvä kallo-osa, sopivat pään pituusmittasuhteet. Vaaleahkot silmät, erinomainen pigmentti. Korkealle kiinnittyneet korvat. Hieman tukeva kaula, pehmeyttä ranteissa, häiritsee yleisvaikutelmaa. Takaraajoissa irtonaiset kannuskynnet. Vilkkaat liikkeet, pirteä olemus.

AVO EH AVOK1

No heheh.. ton vankempaa turkkia Dukkis ei oo viel tähänkään päivään mennessä kasvattanut! Vaikka sillä nyt karvanlähtö onkin. Ihan au naturel vietiin se kehään, en näyttänyt saksia kuin tassukarvoille. Uskallan olla eri mieltä myös mittasuhteista, koska nythän puhutaan pitkäkarvaisesta pyreneittenpaimenkoirasta ;) (rungoltaan ja mittasuhteiltaan pidempi on ihan for sure Kiva ja lyhytkarvainen pyrri on pitkäkarvaista neliömäisempi) Samoin kyllä olen eri mieltä noista ranteista, höh! Ei dukkiksella oo löysät ranteet! Tuomari kopeloi tosi tarkkaan, katsoi tassut, kannukset, pöyhi karvaa, mittasi mittasuhteita. Mukavaa vaihtelua perinteisille tuomareille, jotka hädin tuskin uskaltavat koskea pyrriin!

Mutta tyytyväinen olen eniwei,realismia on, ettei dukki tuskin tulee tuon kummempaa koskaan saamaan, tyypitön "kiva kotikoira" kun on ;) Eiköhän meidän seuraava näyttely jää tällä erää viimeiseksi, ellen sitten joskus innostu viemään jollekin tietylle tuomarille. Tai ellei dukkis päätä kasvattaa rastoja :)

Kumpanenkin koira sai ruksin kohtaan "rodunomainen lähestyttäessä".

Tuitulla on ikää jo 16 viikkoa. Viikko sitten sen korkeus oli n. 23cm, joten eiköhän se 24cm ole jo nyt. Tiistaina mennään rokotuksille ja tsekataan mihin sillä hetkellä puntari heilahtaa. Viime maanantaina painoa oli 15,5 viikon iässä 2,6kg.


Käytiin siis maanantaina ell asemalla tokotreenien jälkeen. Sen jälkeen suunnattiin lenkille Maijan luo, koiraa oli kyllä jos jonkinmoista sillä reissulla! Oli Sipe-sakemanni, bortsupojat Frodo ja Focus, pyrritytöt, käyttiscockeri Essi ja tietenkin yksi pieni puudeli :) Puudeli on kyllä niin harmiton otus toisten koirien mielestä, et menee siinäkin porukassa kuin vettä vaan! Kotona se on vähän vähemmän harmiton pyrrien mielestä, kissasta puhumattakaan! Pyrrit ilahduttivat minuu tolla reissulla ottamalla kunnon kerroksen lietelantaa pellolta turkkiinsa. Oli kuulkaa kiva ajella kuumassa autossa kotiin!
Syylliset:

Elsa kyllä "onnistui" noissa kuvissa. Katsokaa tuota ilmettä! Saati tätä seuraavaa..



Sensijaan Torvi poseerasi istuen kuin pieni tatti :)




sunnuntai 20. toukokuuta 2012

tänään helle ei ollut ystävämme!



viikonloppu tuli vietettyä outokummussa mejäkokeessa. Rentoa porukkaa, rento fiilis :) Tosin pitihän sitä omaa opastusta vähän jännittää.. Opastin jäljen, joka ajettiin kolmantena ja heti sen perään oli oma vuoro. Tämä siis joskus puolilta päivin, kun herätty oli jo 5.50. Ehkä joinakin hetkinä kyseenalaistan tätä koiraharrastuksen järkevyyttä toden teolla! Etenkin kun olin kotona klo 20 eikä matkaakaan ole kuin 45min. Pitkäksi venyy viikonloppu!

Noh, mutta.. Kivan jälki (kuten moni muukin avo-luokan jälki) ajoittui pahimpaan helteeseen. Ja se kyllä verotti koiran voimia! En käy kuitenkaan hellettä syyttelemään, enkä myöskään erästä lintua, jonka perään kiva harhautui jäljeltä ja tehtiin lenkki jäljen sivuun aina hukkaan asti =( ja kun hukka tuomitaan, palkinto ei voi olla kakkosta kummempi. Mentiin vielä toisen makuun ohi jossain vaiheessa (ei kaukaa, koskapa opas sanoi kävelleensä kulman ja siinä vaiheessa kyllä näin oppaan lähettyvillä koko ajan). No, elämä on, leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä vai mitenseoli :)) No ei vais, olin kyllä pettynyt, en niinkään tulokseen vaan itse suoritukseen. Kiva osaa paljon paremminkin ja menee normaalisti maavainuisemmin. Makuu oli myös tosi hutiloitu verrattuna normaaliin. Kuitenkin tuomarin lukiessa kertomustamme, en meinannut tunnistaa siitä meitä, ei se kai sitten niin huonosti mennytkään:) Mutta kun tietää koiran osaavan paremmin.. No, pidemmittä selittelyittä:

Laukauksensieto hyväksytty (ei edes hätkähtänyt)

a) jäljestämishalukkuus (0-6): 5
b jäljestämisvarmuus (0-12): 6
c) työskentelyn etenevyys (0-10): 7
d) lähdön, kulmien, makauksien selvittämiskyky ja tiedottaminen (0-14): 10
e) käyttäytyminen kaadolla (0-3): 3
f) yleisvaikutelma (0-5): 4

Yhteispisteet siis (jopa) 35/50 eli kakkospalkinto tuon hukan vuoksi.

Lähtömakaus tutkien ohjattuna jäljelle. Heti 1. osuuden alussa koira käy oikealla, josta jatkaa jäljen tuntumassa aina 1. kulmalle. Makaus osoitetaan. Kulman takana lyhyt tarkistus ja 2. osuudelle, jota etenee hyvin aukon laitaan asti. Siinä koira saa hajut riistasta ja hajut pyörittävät koiraa molemmin puolin jälkeä, kunnes edetään niin kauas, että tuomitaan 1. hukka. Osoitetaan puhdas jälki,  jota koira taas etenee erinomaisesti lähelle 2. kulmaa. Kaartaa kuitenkin ennen makausta suoraan 3:lle osuudelle. Osuutta edetään hiukan kanalinnun lähtiessä vas. lentoon, koira taas etenee oikeala jäljestä laajaan tarkistuslenkkiin. Kaartaa kuitenkin sieltä jäljelle edeten sitä hyvin aina kaadolle saakka. Sorkkaa jäi näykkimään. Tänään hyvää työtä tehnyt ja eleettömästi ohjattu koira selviää kaadolle saakka.

Ei muuten moni nimittäin edennyt.. kahdeksasta koirakosta kaksi sai ykköstuloksen (onnea niille, etenkin ilonalle!) ja kiksi sijoittui sitten kolmanneksi. Onnea myös Heidille ja Rapelle, ootte huippuhyviä!! =)

no eikun uutta putkeen..

Kiva muuten taas ilahdutti minuu tempauksellaan eilen illalla. Oon joutunu pitää sitä kii tässä mein pihan lähistöllä ennen ku ollaan menty sen ainoan tien yli, koskapa pupuja on nyt paljon. No, eilen tultiin harjulta taas kävellen ja ylitettiin risteävä jalkakäytävä. No eikös siinä istu yksi pupu ja kiksi säntää perään. Pupu päätti kaartaa parin omakotitalon takapihojen kautta, perässään tietty neiti Torvi. Ei muuten, mut kun nyt vaa ei menny mummoilla grillikylki kurkkuun kun kesken rauhallisen lauantai-illan vieton ja grillauksen nää tyypit pyyhkäisee ohi..

torstai 17. toukokuuta 2012

Tänään tokoiltiin kontiolahdella noutajien kisoissa, Nokelainen tuomaroi.

Fiilikset etukäteen ei olleet kovin hyvät, istuminen ja ohjattu rikki  ja treenejä takana vallan kahdet ennen edellistä koetta! Lisäksi ensimmäiset helteet sattuivat juuri tälle päivälle (+24). Vaan kun koe alkoi ja palasin paikallaistumisesta (ja koira istui!) niin päätin, nyt se otetaan se viimoinen ykkönen. Ja me otettiin!
Koe oli ihanan rento. Tuomari oli rento, työntekijät olivat rentoja ja kisaporukka kannusti toisiaan ja iloitsi aidosti toisten onnistumisesta. Tuosta pitäisi aksaväen kyllä ottaa mallia! 

paikalla istuminen: 10, JEEEE! sanoin, et tavoite on jo täynnä ;)
paikkamakuu: 8, oli ollut lähdettyäni hieman levoton ja vaihtanut asentoa
seuraaminen: 9, ihan jees, ihan jees :))
idari:10, vinossa se ehkä vähän seisoi, mut mikä jottei!
luoksari:9, perus-elsa, hiipparointia seisomisessa vähän
ruutu: 8, hidas merkki, ruudun takareunaan (!) niin, että tuomarin piti käydä tarkistamassa, onko koira miten paljon ulkona.. No häntä oli vain :) Ennakoi maahanmenon kun mie jäin pohtimaan korjaanko paikkaa tms. Ois voinu reippaammin tulla seuraamaankin.
-tauko-
ohjattu: 9,5 vasen arvottiin (jee, koska oikea on nyt ollut se murhe..) jälleen hiipi merkille, kuten sillä nyt on ollut vähän tapana. Paineistuuko se vaiko kyttää? no hiipii joka tapauksessa, mut laukalla.
metallihyppy: 8 joko koiran takaset tai sitten hiekka kolahti esteeseen + hieman vino pa
tunnari: 9, tää oli kyl ehkä vähä liikaa laukan ja ravin sekoituksella palautettuna ja muutaman kerran pureskeltuna ;)
kaukot: 7 s-i-m-i-s-m oli vaihdot. Elsa jäi sellaiseen typerään kippuraan jätössä jo. No teki se ne ihan joo, mut eteni. No ei jaksanu haitata, koska sai tuulettaa uutta TOTTELEVAISUUSVALIOTA pistein 280,5 ja kera luokkavoiton! :))

kyllähän me tuohon jouduttiin kisaamaan (ja elsa teki pennutkin välissä).. eikä koevarmuutta (kummankaan!) voi kehua ;) Mut kun elsa saa pisteitä kaikista liikkeistä, niin ykkönen on kyllä joka kerta tullut. Usein vaan ollaan nollattu joku 40p liike ja sit jääty joku 10p ykkösestä kun ryssitty viel pisteitä jostain muusta. Ihan hienoilla pisteillä sitten kuitenkin valioiduttiin: 291,5p + 291p + 280,5p. Parhaimmillaan elsa kyllä osaa nuo liikkeet hyvin!

On se vaan mahtava koira ja juuri miulle sopiva <3
Enpä olisi uskonut, että reilun viiden vuoden koiranomistamisen jälkeen miun ekan oman koiran tittelirivi olisi FI TVA, FI AVA, FI & EE MVA, V-07, JV-07, BH Elsi Pyrrinen <3 Elsi oli harvalukuisen rotunsa ensimmäinen ava, ja on myös ensimmäinen TVA. Yksi pitkäkarvapyrri on tuon TVA-tittelin aiemmin saavuttanut 90-luvulla. Sensijaan taitaa olla niin, että Elsi on kaikista ensimmäinen kolmoisvalio :)

kuvia ei ole muuta kun kännykameraräpsyjä koepaikalta. Laitetaan siis niitä!

Meitä oli kolme koirakkoa EVL:ssä. Ihan jännitti ketkä tutut sattuvat paikalle ;) No reino ja focushan ne! Mahtavasti pojatkin tottelivat ykköstulosten arvoisesti ja focus valioitui vallan suoraan kolmella kokeella! Aika hyvin meni meillä, hyvä me!Onnea maija ja suski :)
FI TVA Kärkikarvaaja, FI TVA Elsi Pyrrinen ja FI TVA Kutinan Nestori

Tässä vaiheessa ei voi kuin kiittää ihania treenikavereita, joita ilman tää ei ois millään ollu mahdollista. Erityiskiitoksen ansaitsevat juurikin Maija ja Suski, unohtamatta Katjaa, Ninjaa ja muita. Kiitos! <3

On mulla muitakin uutisia. Elsin poika Pakki (T. Puuha Pete) käväisi näyttelyssä ekaa kertaa sitten kahden vuoden täyttämisen ja ROP, SERT ja CACIBhan sieltä tuli ja Pakki on nyt FI MVA :) Onnea! Pakki käväisi Suomessa 7 näyttelyä, joissa viidessä se oli ROP ja ehti se Tanskaankin hakemaan tittelin JMV-10 :)
kuva: s.vikman
ja hyvät uutiset jatkuu, pitkäkarvapyrri Alma (Zerberan Alambil) käväisi riiuureissulla Dukkiduun luona ja ultraustulos kertoi, että Alma on oikein tukevasti tiine! Siellä odotellaan neljää - viittä pitkäkarvapyrtsipentua syntyväksi kesäkuussa. Mahtavaa!

lisätiedot Kaisalta kennel Zerberan

lauantai 12. toukokuuta 2012

muutamia kuvia viikkojen varrelta





ihan pelkkä kuvapostaus luvassa. Kuvat aukeaa isompana (ja tarkempana) klikkaamalla!
Kepu aloittaa aurinkoisella kuvalla :) Meillähän ei siis vieläkään ole kissatarhaa, en tiedä tuleeko edes. Kissa viihtyy hyvin kyllä valjaissa ja flexissäkin takapihalla.

Mejäilyreissulla taisi yhden kerran aurinkokin pilkahtaa

Rapsu on joutunu ihan ihme porukassa reissuun!
kaikenlaisia pöljiä matkassa!


mutta toisaalta... ihan kivoja kavereita kuitenkin :)


Tuitulla on ikää jo 14 viikkoa (ja painoa 2,3kg) korkeutta on vähän ja vauhtia paljon!
kamera ei meinaa ehtiä vauhtiin mukaan..
Tuittu ja jussi
Kivan kanssa leikit sujuu..yleensä! Kiva ei tohdi kieltää Tuittua mistään, vaan kärsii hännässä ja kauluksessa roikkumiset.



Harjulla kun oltiin, leikkimisen ohella piti kaivaa kuoppia
yhteistyöllä homma toimii, kiva valvoo, elsa kaivaa ja tuittu jahtaa hiekkaklönttejä!
niin oli hauskaa, että hepuloida piti!
en oo riehunu hiekassa! ainakaan paljoo..

kaunis torvi oma <3





voisiko juuri enempää aune-emältään näyttää?